Europallet nieuw

Een Europallet nieuw (officieel: EUR-pallet) is een houten pallet waarbij de afmetingen en specificaties zijn vastgelegd door de European Pallet Association (EPAL). Een Europallet bestaat uit een bovenkant gemaakt van 5 planken, daartussen 9 klossen en 3 onderplanken. De hoeken zijn afgeschuind, zijn gespijkerd met speciale spijkers. Ter herkenning van herkomst en het soort hebben de pallets brandmerken.

Europallet nieuw afmetingen

Afmetingen overzicht:

 • 80 x 120 cm.(standaard pallet)
 • 80 x 60 cm. (displaypallet)
 • 100 x 120 cm. (blokpallet)

De Europallet afmetingen zijn 800×1200×144 millimeter (80 x 120 cm.) het gewicht is 25 kilogram en de draaglast is 1.500 kilogram.

Naast de standaard maat kent EPAL de afmeting 800 x 600 mm (80 x 60 cm.), dit is een halve afmeting europallet (ook wel displaypallet formaat), vervolgens de afmeting 1.000 x 1.200 mm (100 x 120 cm.) (ook wel het blokpallet-formaat).

De standaard 80 x 120 cm. maat van de Europallet wordt in de praktijk door heel Europa het meest gebruikt.

CP Pallets

De CP pallets hebben andere kenmerken dan een ‘gewone’ pallet, maar op het eerste gezicht lijken ze precies hetzelfde. CP staat voor chemical pallet. De standaard van CP Pallets bestaat uit 9 verschillende modellen. Deze modellen worden aangeduid met CP1 t/m CP9. In onderstaande lijst staan de afmetingen van de verschillende CP pallet modellen aangeduid. Het zal u opvallen dat sommige modellen dezelfde afmetingen hebben. Het verschil zit hem dan in de constructie van de pallet.

 • CP1: 1000 x 1200 mm
 • CP2: 800 x 1200 mm
 • CP3: 1140 x 1140 mm
 • CP4: 1100 x 1300 mm
 • CP5: 780 x 1140 mm
 • CP6: 1000 x 1200 mm
 • CP7: 1100 x 1300 mm
 • CP8: 1140 x 1140 mm
 • CP9: 1140 x 1140 mm

Europallet nieuw

Europallet gewicht

Het gewicht van een standaard maat Europallet is 25 kg. Deze heeft een draaglast van maximaal 2.000 kg mits gelijk verdeeld beladen. EPAL adviseert een max belasting van 1.500 kg.

Welke waarde hebben Europallets?

Europallets behoren tot een pallet ruilsysteem. De pallets zijn in eigendom van diegene die ze bezit. In ruil voor volle, beladen europallets worden bij aflevering lege pallets meegegeven. Het komt voor dat er niet geruild kan worden. Dan moet dit op een andere manier geregeld worden. Er ontstaat een palletschuld op het moment dat er niet geruild kan worden. De vervangingswaarde van Europallets bepaalt in grote mate de waarde van de europallets.

Zit er statiegeld op europallets?

Officieel zit er geen statiegeld op een Europallet. Dit komt omdat er geen centrale eigenaar van de pallets is. De europallets behoren weliswaar bij het Europese EPAL ruilsysteem, toch zijn de pallets niet in eigendom van EPAL. EPAL is geen beheerder en ook geen eigenaar.

Als er al sprake zou zijn van statiegeld dan gaat dit vooral over de afspraken tussen bedrijven onderling. Om de waarde van pallets te vertegenwoordigen op de balans van een organisatie, wordt de statiegeldwaarde wel eens gesteld op € 7,- tot €10,-. Maar dit is louter een administratieve waarde.

Let wel deze waarde is een bedrag dat wordt berekend wanneer een bedrijf goederen op europallet levert aan zijn klant, maar de klant geen pallets kan ruilen. Het wordt dan gebruikt om er zeker van te zijn dat de europallets terugomen (een soort borg).

Met andere woorden statiegeld op europallets is een afspraak tussen de leverancier en haar klant. Als je europallets hebt liggen en deze in wilt leveren bij een palletbedrijf krijg je er geen € 7,- tot € 10,- voor. Als je de pallets inlevert bij het bedrijf waar de afspraken over de statiegeldwaarde mee gemaakt zijn, dan krijg je wel het afgesproken bedrag.

De werkelijke waarde van europallets is de vervangingswaarde. En die wijkt af van de statiegeldwaarde, heb je pallets die je wilt inleveren? Vraag één van onze leden naar de waarde.

ontdek de kracht van epal pallets

duurzame productie

internationaal netwerk

gegarandeerde kwaliteit

continuïteit voor uw supply chain

 

check hier onze;

Quality members
staan op EPAL

Om te garanderen dat de roulerende pallets kwalitatief hoogwaardig zijn, mag het merkteken EPAL niet zomaar op een pallet worden aangebracht. Een producent of reparateur mag deze beschermde tekens slechts aanbrengen, en daarmee een EPAL pallet produceren of repareren, als er door EPAL aan
dat bedrijf een licentie is verleend.

Quality Chain Member EPAL