HEIN GOOSKENS: ‘DE HOUTWERELD IS TOTAAL VERANDERD.’

In deze editie van EPAL Stars maken we kennis met Gooskens Hout uit Noord-Brabant, dé specialist in vurenhout. Gooskens Hout levert ruw en bewerkt vurenhout aan de houthandel en aan de houtverwerkende industrie. En dat doet Gooskens Hout al jaren lang. Al generaties lang. Want Gooskens Hout is een familiebedrijf.

In 1863 begon Henricus Gooskens het bedrijf dat nu 3 fysieke vestigingen heeft. Diens zoon investeerde in een stoomzaag en maakte
van Gooskens Hout het eerste bedrijf met machinale houtbewerking. De volgende generatie Gooskens blijft innoveren, nu met de import van naaldhout. En dat is Gooskens Hout blijven doen tot in de huidige zesde generatie: innoveren, en importeren.

FAMILIE PLUS

Gooskens Hout is echter meer dan de familie Gooskens. Alle werknemers van Gooskens Hout zijn onderdeel geworden van de familie, de Gooskens Hout familie. Meerdere families werken er al verschillende generaties. Dat zorgt voor een hecht en warm bedrijf, met zorg voor elkaar. Een bedrijf met betrokkenheid en waarmee je samen bouwt aan een toekomst. Een bedrijf om trots op te zijn. Gooskens Hout levert zijn volledig duurzame waar aan allerlei markten. Hein Gooskens:

“Prefab, emballage, blokhutten. Hout- en timmerbouw.” Over de vraag sinds hoe lang Gooskens Hout aan palletproducenten levert moet Hein even denken. “Dat is ergens in de jaren ’60 geweest denk ik.” Dat betekent dat vlak na de introductie van de standaardmaat van de Europallet Gooskens Hout al vurenhout leverde voor pallets. Dat is toch een verdienste, met het 60 jarig bestaan van de pallet in het achterhoofd.

TIJDEN VERANDEREN

De houtwereld nu is heel anders. Helemaal het laatste jaar. De houtprijzen zijn heel onvoorspelbaar. Hein: “Het is heel moeilijk om ver vooruit te kijken nu.” “Het zal zich uiteindelijk wel stabiliseren natuurlijk, maar op welk niveau, dat weten we niet,” voegt Ine van Gerwen-Gooskens toe. Maar de houtmarkt is de houtmarkt. Die bepaalt zijn eigen koers. Net als Gooskens Hout dat doet.

“ALLE WERKNEMERS VAN GOOSKENS HOUT ZIJN ONDERDEEL GEWORDEN VAN DE FAMILIE, DE GOOSKENS HOUT FAMILIE”

DUURZAAMHEID IS MEER

In het denken aan de toekomst focust Gooskens Hout zich ook op de sociale duurzaamheid, maar niet minder innovatief dan de voorgaande generaties Gooskens. Ine: “Duurzaamheid is ook goed werkgeverschap, vind ik. Mensen gezond tot aan hun pensioen aan de slag kunnen houden. Een goed en veilig werkklimaat organiseren. Wij zitten in een best conservatieve branche. Sociale verandering zie ik ook als een taak voor een bedrijf als het onze. Leerwerktrajecten zijn daar een goed voorbeeld van. De oudere generatie kan de jongere generatie dan het vak leren. Zo wordt hun werk minder zwaar en leren de jongeren het vak.”

Want voor dit vak moet je wel uit het juiste hout gesneden zijn. Dat weten Hein en Ine maar al te goed. Daarom luidt de nieuwe campagneleus ook: “Ik? Ik ben van Gooskens Hout.” Bij deze campagne hoort een ontroerende film, die de waarde van familie benadrukt. Een film die ons trots maakt Gooskens Hout als lid te hebben.

Voor het bekijken van deze bedrijfsfilm, klik hier >>. Aanvullende informatie is te vinden op www.gooskens.nl.

Dit is één van de artikelen uit de jubileum editie van de EPAL STARS, download de hele editie als pdf >>