PEOPLE PLANET PROFIT PLASTIC?

EPAL werkt met hout. Daar worden toch bomen voor gekapt? Hoe kunnen we dat rijmen met duurzaamheid en zorg voor de aarde, als we ook pallets van kunststof kunnen maken? Voor veel mensen aan de zijlijn is dat reden het vergrootglas ter hand te nemen. Dat is begrijpelijk. Dat zouden we zelf ook doen. Daarom hebben we het ook maar gedaan.

EPAL Nederland heeft in 2011 laten onderzoeken wat nu precies de CO2 footprint is van EPAL pallets. Dat vonden we ook zelf interessant om te weten, mede omdat we de resultaten dan kunnen vergelijken met die van logistieke ondernemers met plastic pallets. Hout is een natuurlijke opslagplek van CO2. Kunststof heeft deze eigenschap niet. Ons onderzoek wees uit dat het gebruik van EPAL-pallets 30 kg CO2 uitstoot bespaart, afgezet tegen andere pallets, plastic of niet. In dit onderzoek speelt de lange levensduur die EPAL garandeert door te werken met de internationale audit-organisatie Bureau Veritas natuurlijk een grote rol.

ZIEKTEKIEMEN?

Het vergelijk met plastic heeft EPAL voortgezet, maar nu in een specifiek andere setting: de voedingsindustrie. Wat is dan de verantwoordelijkheid van de logistieke wereld binnen het vervoer van levensmiddelen? Uiteraard circuleren pallets ook in de voedingsindustrie. Hoe zit het dan met eventuele ziektekiemen? Is hout dan eigenlijk wel beter dan kunststof?
Het Institut für Holztechnologie Dresden (IHD) heeft voor EPAL de microbiële eigenschappen van EPAL pallets en H1 kunststof pallets bepaald. Het bleek dat houten ladingdragers tot 13 keer beter in staat zijn bacteriën uit te roeien dan ladingdragers van plastic. Dit komt door de antibacteriële werking van hout. Hierdoor kunnen we dus veilig concluderen dat EPAL pallets geschikt zijn voor gebruik in hygiëne-gevoelige omgevingen.

People, planet, profit, plastic. In dit rijtje hoort plastic dus niet thuis. EPAL blijft met natuurlijke materialen werken, daar zijn we zo groot mee geworden, en daar zijn we trots op.
Dat mag ook wel, na 30 jaar.

Dit is één van de artikelen uit de jubileum editie van de EPAL STARS, download de hele editie als pdf >>