Duurzaamheid. Een term waar we in de brede transportsector wel eens last van hebben. Vliegschaamte, stikstofuitstoot, CO2-uitstoot, PFAS, dikke diesels. Daar sta je dan als ondernemer, met duurzame ambities. Een toeleverancier voor de bouwsector loopt al snel imagoschade op. En ja, de logistieke sector stoot inderdaad bovengemiddeld veel stikstof uit, maar de sector is ook verantwoordelijk voor bovengemiddeld veel transport. Het één kan helaas niet altijd zonder het ander.
VERSPILLING
Daarom is het goed om te weten dat duurzaamheid bij EPAL zeker geen loos begrip is. Vanaf het allereerste begin voorkomt het EPAL ruilsysteem verspilling. Verspilling van vermogen, van moeite en van hout. Want uiteraard kost een pallet geld, natuurlijk. Daarom zou het ook zonde zijn om na levering van de goederen de pallet als afval te zien. Weggegooid geld. De pallet moet dus in de keten blijven, terwijl de lading de keten verlaat. Het verspillen van moeite voorkomt EPAL door de keten open te houden. Het bespaart ondernemers de moeite om opslag te regelen voor alle pallets die met de lading mee komen. Ons dichte netwerk maakt die opslag overbodig. Er is altijd een EPAL-gebruiker in de buurt die lege pallets weer wil laden met een nieuwe lading. Dit zorgt ervoor dat er veel minder vrachtwagens door Europa rijden die uitsluitend lege pallets vervoeren. Een significante bevordering, tegen transportverspilling.
ZORG VOOR HOUT
Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat EPAL hout bespaart. Door de pallets binnen de keten te houden, eindigen er zo min mogelijk pallets als afval. De unieke kwaliteitscontroles die EPAL door de meest vooraanstaande kwaliteitsinspectiebedrijven ter wereld laat uitvoeren zorgen er voor dat elke afzonderlijke pallet zo lang mogelijk gebruikt wordt. Met gespecialiseerde licentiehouders, die een exclusieve licentie van EPAL hebben behaald voor reparaties, houden we de kwaliteit ongekend hoog. Zonder deze uiterst vakkundige reparateurs zouden we natuurlijk nooit de continue kwaliteit kunnen halen die we garanderen.
ZORG VOOR AARDE
De zorg voor onze aarde vraagt om duurzaam gedrag. De aarde is een verzameling van verschillende ecosystemen. En die systemen zijn allemaal in balans. Totdat er ergens een indringer komt, die in dat systeem geen natuurlijke vijand heeft. Deze verstoort het natuurlijke evenwicht in het betreffende systeem. Omdat de circulatie van EPAL pallets zo groot is verplaatsen EPAL pallets ladingen zelfs naar andere werelddelen. Daarom heeft EPAL, al sinds 2011, alle nieuw geproduceerde pallets laten behandelen volgens de ISPM 15 norm. Het is duidelijk dat de ISPM 15 norm wordt aangehouden door de markering op de middelste klossen van alle EPAL pallets. Deze norm gebiedt een behandelingsmethode die er voor zorgt dat ongedierte, zoals boktorren, niet op pallets kunnen leven. Zo weten alle EPAL-gebruikers zeker dat hun internationale transport veilig plaatsvindt. Het is goed om te weten dat u als gebruiker van EPAL pallets wel degelijk uw steentje bijdraagt aan minder verspilling en een betere aarde. Bij EPAL heeft duurzaamheid vanaf dag één al écht betekenis gehad.
Dit is één van de artikelen uit de jubileum editie van de EPAL STARS, download de hele editie als pdf >>