De kwaliteit van de EPAL Euro-palletpool en de veiligheid van medewerkers, goederen en logistieke processen hebben de hoogste prioriteit. Om die reden doet EPAL de dringende aanbeveling te stoppen met het uitwisselen van EPAL Euro-pallets voor UIC/EUR-pallets.
Düsseldorf, 1 maart 2017 – De raad van bestuur van de European Pallet Association e.V. (EPAL) heeft op 21 februari 2017 unaniem besloten om de uitwisselingsovereenkomst tussen EPAL en Rail Cargo Austria AG (RCA) met ingang van 1 mei 2017 te beëindigen. In oktober 2014 was EPAL met RCA, in de rol van beherend spoorwegonderneming van de UIC-werkgroep ‘Palletisation Issues’, overeengekomen dat EPAL Euro-pallets en UIC/EUR-pallets met elkaar uitgewisseld konden worden. EPAL doet nu de aanbeveling om EPAL Euro-pallets niet langer uit te wisselen voor UIC/EUR-pallets. De raad van bestuur van EPAL verwijst hierbij naar de substantiële tekortkomingen van UIC in het organiseren van de uitwisselingspool, onder meer op het gebied van kwaliteitsborging en van de bestrijding van de import van vervalste UIC/EUR-pallets naar de EU. Om problemen voor gebruikers te voorkomen zal er een passende overgangsperiode in acht worden genomen voor de uitwisseling van UIC/EUR-pallets die tot eind februari 2017 zijn geproduceerd.
Martin Leibrandt, CEO van EPAL, waarschuwt dat “EPAL niet langer kan garanderen dat UIC/EUR-pallets voldoen aan de eisen die met recht door de industrie, de retail en de logistiek worden gesteld aan de kwaliteit en veiligheid van EPAL Euro-pallets. In het bijzonder de ongecontroleerde import van vervalste UIC/EUR-pallets brengt de kwaliteit en veiligheid van de EPAL Euro-palletpool in gevaar. Uit onderzoek van EPAL blijkt dat er meer dan vier miljoen vervalste UIC/EUR-pallets uit Oekraïne in omloop zijn, en dit aantal blijft stijgen. Met name Oost-Europese bendes houden zich steeds meer bezig met het vervalsen van UIC/EUR-pallets, nu de vervalsing van EPAL Euro-pallets riskanter is geworden als gevolg van de gezamenlijke inspanningen van EPAL, de douaneautoriteiten en advocaten. EPAL draagt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en veiligheid van de EPAL Euro-palletpool. Daar kunnen de industrie, de retail en de logistiek op rekenen.”
De organisatie van de uitwisselingspool en de garantie van constante kwaliteit in binnen- en buitenland rust op de schouders van EPAL alleen
Sinds het sluiten van de uitwisselingsovereenkomst tussen EPAL en UIC in oktober 2014, heeft UIC geen maatregelen getroffen die in verhouding staan tot de activiteiten die EPAL heeft ondernomen om de kwaliteit en veiligheid van UIC/EUR-pallets te waarborgen. In veel landen organiseert UIC de uitwisselingspool überhaupt niet. Desondanks heeft UIC in de tweeënhalf jaar van onderhandelingen het aanbod van EPAL om de organisatie van de kwaliteitsborging en merkbescherming van UIC/EUR-pallets over te nemen, afgeslagen.
Met het oog op de nadelige gevolgen van de handelwijze van UIC acht EPAL zich niet langer in staat de uitwisseling van EPAL Euro-pallets met UIC/EUR-pallets aan te bevelen. Het beëindigen van de uitwisselingsovereenkomst is volgens EPAL de enige manier om de kwaliteit en veiligheid van de EPAL Euro-palletpool in de toekomst succesvol te kunnen waarborgen.
Om de veiligheid van medewerkers, goederen en logistieke processen te waarborgen, doet EPAL de aanbeveling in de toekomst alleen EPAL Euro-pallets te gebruiken en uit te wisselen.
Antwoorden op veelgestelde vragen over deze aanbeveling kunt u vinden op: www.epal.eu.
Over EPAL:
De European Pallet Association e.V. (EPAL) staat garant voor een soepele goederenstroom in de logistieke wereld, met ruim 450 miljoen EPAL Euro-pallets en 20 miljoen boxpallets in de grootste Voorzitter: R. Holliger CEO: M. Leibrandt Bankgegevens: VR Bank eG Kantongerecht Düsseldorf VR 11386 IBAN: DE05 3056 0548 0415 2020 16 Btw-nr.: DE 813736477 BIC: GENODED1NLD